Plotse doofheid en lawaaitrauma

headerlogo

Plotse doofheid en lawaaitrauma

Theoretische grondbeginselen:

Plots gehoorsverlies aan één kant is een vrij vaak voorkomende aandoening met vele verschillende mogelijke oorzaken. In de meeste gevallen is het niet mogelijk de juiste oorzaak te achterhalen. Zelfs indien de juiste oorzaak niet gekend is, vermoedt men dat een onvoldoende zuurstofvoorziening ter hoogte van het slakkenhuis van het binnenoor een mogelijk belangrijke rol speelt. In de meeste gevallen wordt een behandeling met cortisone en bloedvatverwijdende medicatie voorgeschreven door de neus-keel-oorarts. Deze behandeling heeft in ongeveer 50-60% van de gevallen succes.

 
HBO is aangewezen bij:
Indien het gehoor niet hersteld is na een cortisone behandeling van ongeveer één week, worden deze personen doorverwezen voor HBO. Er worden 10 dagelijkse behandelingen met HBO gegeven (90 minuten), en daarna wordt een evaluatie gemaakt. Indien er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt de HBO nog enkele dagen verder gezet.
 
Indien de doofheid langer dan drie maand bestaat, of indien er enkel oorsuizen (tinnitus) aanwezig is, is HBO niet aangewezen.


Bijkomende informatie:

Acuut lawaaitrauma is een vermindering van het gehoor door plotse en zeer luide geluidsdruk. Hier wordt, indien mogelijk, een behandeling gestart binnen de 24 uur.

Ons Adres:
Bruynstraat 1
1120 Neder-over-Heembeek
Telefoon:
Tel. +32 (0)2 264 41 11

 

URGENTIE?

 

DISPATCHING: 02/264 48 48

 

koningin astrid