Lucht- of gasembool

headerlogo

Lucht- of gasembool

Theoretische grondbeginselen:

Indien lucht in de bloedvaten komt, via de accidentele loskoppeling van een centraal infuus, tijdens een chirurgische interventie, via een perforerende thoracale wonde of door longoverdruk (bij kunstmatige beademing of bij een duikongeval) kan een plots bewustzijnsverlies optreden, met stuiptrekkingen of een zware hersenaantasting. Soms treedt een (al dan niet volledig) neurologisch herstel op in de daaropvolgende 30 minuten, nochtans is er in dat geval bijna altijd een secundaire achteruitgang van de neurologische toestand te verwachten.

HBO zorgt ervoor dat het volume van de overblijvende luchtbellen verkleint; daarenboven wordt snel voldoende zuurstof afgegeven aan de ischemische hersenweefsels en wordt het fenomeen van ischemie-reperfusie (met productie van vrije zuurstofradicalen) verminderd.

HBO is aangewezen bij:
Bij elk vermoeden van gas- of luchtembool, na hemodynamische stabilisatie. Er moet eventueel een behandeling met vaso-actieve geneesmiddelen, Mannitol in geval van cerebraal oedeem, … aan toegevoegd worden.
nbsp;
Een HBO behandelingstabel voor gasembool dient ongeveer 5 uur. In geval van onvolledig neurologisch herstel kunnen bijkomende behandelingen gegeven worden.
nbsp;


Bijkomende informatie:

Ook al worden de meest spectaculaire resultaten verkregen als de behandeling binnen de 6 uur na het lucht-embool begint, werden goede resultaten (met quasi volledige recuperatie) genoteerd zelfs na 3 dagen diep coma.

Ons Adres:
Bruynstraat 1
1120 Neder-over-Heembeek
Telefoon:
Tel. +32 (0)2 264 41 11

 

URGENTIE?

 

DISPATCHING: 02/264 48 48

 

koningin astrid