Indicaties

headerlogo

Indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie

Er bestaan vele indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie (HBO), waarbij de werking telkens berust op het herstellen van de normale weefselzuurstofdruk in weefsels met een gebrek aan zuurstofvoorziening.

In Europa, net als in de Verenigde Staten, buigen deskundigen zich regelmatig over “aanvaarde” indicaties voor HBO. De Europese Commissie voor Hyperbare Geneeskunde (ECHM) heeft sinds 1994 regelmatig consensusconferenties gehouden, telkens over een ander thema.

De volledige teksten met de conclusies van de jury voor elke consensusconferentie kunnen verkregen worden via www.echm.org.

De indicaties die momenteel in Europa aanvaard zijn, zijn in volgende tabel terug te vinden, ze worden in 3 categorieën onderverdeeld.
Voor de “type 1”-indicaties kan het niet-behandelen van de patiënt met HBO eventueel als een medische fout aanzien worden.
“Type 2”-indicaties zijn deze waarbij het bewezen werd dat HBO een voordeel biedt als aanvulling bij de klassieke behandeling.
Voor de indicaties van “type 3” (optioneel) zijn er positieve argumenten voor de werkzaamheid van HBO, maar zijn de wetenschappelijke bewijzen zijn nog niet onweerlegbaar: er is nog verder onderzoek nodig ten einde de exacte plaats van HBO te definiëren.

Ons Adres:
Bruynstraat 1
1120 Neder-over-Heembeek
Telefoon:
Tel. +32 (0)2 264 41 11

 

URGENTIE?

 

DISPATCHING: 02/264 48 48

 

koningin astrid