Opdrachten en uitdagingen
Het militair hospitaal Koningin Astrid heeft een drievoudige opdracht.

In de eerste plaats ondersteunt het de militaire operaties op het terrein door gespecialiseerd personeel en medisch materiaal ter beschikking te stellen van de Belgische troepen en dat overal ter wereld. Dit kan gaan van de inzet van kleine gespecialiseerde ploegen tot het ontplooien van een volledig veldhospitaal zoals in Libanon in samenwerking met de andere eenheden van de Medische Component.
Een tweede opdracht situeert zich in de paraatstelling van het personeel van Defensie. Enerzijds worden in het militair hospitaal in een aantal gespecialiseerde medische domeinen zorgen aangeboden aan het personeel en anderzijds beschikt het hospitaal ook over een expertisecentrum waar zowel nieuwe rekruten alsook specifieke personeels-groepen zoals piloten, duikers, paracommando’s onderzocht worden om hun medische geschiktheid te beoordelen.
Ten derde levert het militair hospitaal met al het personeel en materiaal dat niet ingezet is voor de eerste twee opdrachten hulp aan de Natie. Dit gebeurt op permanente wijze ondermeer door de verzorging van burgers in het brandwondencentrum, in het centrum voor hyperbare zuurstoftherapie of door de deelname van onze urgentieteams aan de regionale dringende geneeskundige hulpverlening. Maar ook in rampen- en crisisomstandigheden kan het land beroep doen op het militair hospitaal.
Het militair hospitaal opende haar deuren in het begin van de jaren tachtig als een groot algemeen ziekenhuis dat voornamelijk zorgen verstrekte aan de beroepsmilitairen en de dienstplichtigen.
Zowel door de afschaffing van de legerdienst en de later volgende afslanking van Defensie waardoor de doelgroep van het hospitaal kleiner werd alsook door de toenemende specialisatie in de medische sector was het noodzakelijk geworden de plaats van het militair hospitaal in het Belgische ziekenhuislandschap te herzien.
De civiele hospitaalgeneeskunde evolueert steeds verder in de richting van hyperspecialisatie. De militaire artsen die in een veldhospitaal ingezet worden, moeten echter een breed activiteitenprofiel kunnen behouden om zodoende op het terrein met een beperkte ploeg toch een zo breed mogelijk aanbod van pathologie te kunnen behandelen. Dit spanningsveld tussen civiele en militaire geneeskunde behoort ongetwijfeld tot de uitdagingen voor de toekomst.
De voorbije jaren heeft het militair ziekenhuis belangrijke herstructureringen ondergaan en is geëvolueerd van een algemeen ziekenhuis naar een gespecialiseerd ziekenhuis met activiteiten die zich voornamelijk in volgende expertisedomeinen situeren: